sesong 2:

hvilke muligheter ser du i byen vår? 
vi inviterer fagkyndige og involverte innbyggere
til å snakke sammen om byutvikling nedenfra.
vi vil lytte til hverandre og gleder oss
til inspirerende åpne samtaler rundt langbordet.

onsdag 21. august kl. 08.00–10.00
hvordan fortsetter vi samtalen om byen?

torsdag 22. august kl. 08.00–10.00
hvor er vi i utviklingen av byen?

fredag 23. august kl. 08.00–10.00
hvor tar vi byen videre herfra?

***
Byarkitekten Henrik Lundberg:
«Kan en byutviklingskafé få flere til å medvirke?»
Artikkel i Stavanger Aftenblad 18. juni 2024

***

sesong 1:

kaffetrykkeri og Folkegata: Begynn med å lytte
Innbyggerinitiativet Folkegata etablerer nye møtesteder for nabolaget på Rogaland kunstsenter på Nytorget. Et av dem er et samarbeid med Christian Schöberles relasjonelle kunstprosjekt kaffetrykkeri. I uke 22 fant en serie av samtaler om «hvordan snakker vi om byen» sted. Åpent og inkluderende for alle, med lav terskel, det eneste som ble krevd av deltakerne var å stå opp tidlig: arrangementene varte fra kl. 8 til 10 om morgenen.
«Hvilke muligheter ser du i byen vår?»
Konseptet er så enkelt: Å sitte sammen rundt et langbord og lytte til hverandre. Alle var invitert, både folk og fagfolk. Og det å lytte til hverandre viste seg å være overraskende enkelt når man bare vil.
Rundt bordet opptrådte alle som innbyggere og delte sine drømmer og bekymringer om byen. Samtalene blandet stemmer og ord og tegning på et stort felles ark. Overraskende møter og utvekslinger av tanker oppstod, broer ble bygget og grenser krysset.
For eksempel når arkitekten tilfeldigvis møtte på den sosiale entreprenøren som fortrenges av utbyggingsprosjektet. Eller, når pådriverne av gentrifiseringen lyttet til beboerne som vitnet om at ekte mangfold har forsvunnet, og livskvaliteten er truet. Byarkitekten møtte på grasrota og man fant sammen i ønsket om bedre medvirkningsmuligheter for innbyggere. Kommunen møtte «og de». Mange ble kjent med nye folk og gamle naboer, det ble laget mange planer i fellesskap, og mye engasjement og entusiasme blusset opp.
Naboer hadde mye på hjertet om hvordan de har opplevd de siste tjue årene. Noen fortalte med tårer i øynene. Behovet for å bli lyttet til er stort. Opplevelsen av å bli overkjørt og ignorert gikk igjen. Vil det finnes en plass for dem etter transformeringen av nabolaget?
Vi er glad for at vi kan bidra med Folkegata til å svare på det åpenbart store ønsket etter møtesteder og et forum der alle har en plass rundt bordet. Hver morgen kom også samtalen inn på hvordan samtalene kan fortsette og når det blir neste anledning til å treffes igjen (blant annet vil det være i sammenheng med Folkemåltid-arrangementene, men det ble også holdt flere HSVOB-arrangementer, se ovenfor).

BILDER FRA BYSAMTALENE